Nieuwsbrief april 2025

Hallo allemaal! Leuk dat je de nieuwsbrief van FEN leest. In deze nieuwsbrief lees je een verslag van de buitenlesdag, deel ik de eerstvolgende excursies en wordt er weer één excursie uitgelicht. Ik wil jullie uitnodigen om ook zelf eens een verhaaltje in te sturen. Een weetje dat je met ons wilt delen bijvoorbeeld, of je ervaring met één van de activiteiten waar je bij FEN aan hebt deelgenomen. Ik ben benieuwd.

Ik wens jullie veel leesplezier.

Buitenlesdagen

Op 8 april vond de jaarlijkse buitenlesdag plaats. Doel is dat kinderen meer en vaker buiten les krijgen. In het kader daarvan werden er de hele week buiten lessen gegeven, ook in Leidschendam-Voorburg. Zelf mocht ik op 2 scholen buitenlessen geven, in naam van Naar Buiten! Leidschendam-Voorburg. Het boek ‘Het geheim van de Natuurbende’ staat centraal in deze les. Nadat ik hier een stukje uit had voorgelezen, ben ik samen met de kinderen gaan onderzoeken hoe groen hun schoolplein is. Hoe graag zouden kleine kriebelbeestje eigenlijk op hun schoolplein wonen? Dat hebben we uitgezocht door naar ze op zoek te gaan! We hebben ze met elkaar bekeken in loeppotjes. Er werden wormen gevonden, mieren en zelfs duizendpoten en miljoenpoten!

Erna hebben we met elkaar zaadbommen gemaakt. De kinderen mogen deze meenemen en zelf ergens in de grond zetten, daar waar zij denken dat er wel wat extra bloemen moeten staan.

Het was een geslaagde dag met veel blije gezichten!

Er volgen nog buitenlessen in Hazerswoude-Dorp. Wil je dit ook met jouw school, stuur mij dan even een mail: info@feneducation.nl

 

Eerste kinderfeestje van het jaar

Zondag 13 april mocht ik het eerste kinderfeestje van dit jaar geven. Het werd een natuurfeestje bij recreatiegebied de Vlietlanden. Met 10 jongens hebben we kriebelbeestjes gezocht, gevist in de sloot, spelletjes gespeeld en zelf een vuurtje gemaakt. We hadden ook nog lekker weer en zo was het een topmiddag met allemaal lachende gezichten.

Wil je ook je kinderfeestje vieren bij FEN? Bijvoorbeeld een natuurfeestje of een oervolkfeestje of misschien wel een strandfeestje? Kijk dan eens op de website (www.feneducation.nl/kinderfeestje) of stuur direct een mail naar info@feneducation.nl

Activiteit van de maand: 'Waterdiertjes'

Elke nieuwsbrief staat er een excursie/activiteit centraal. Dit kan gaan over een specifieke activiteit of excursie. Ik vertel dan iets over de inhoud ervan en wat ik er zelf leuk en/of leerzaam aan vind. Het kan ook gaan over een activiteit die is geweest, dan is het dus een verslagje van die dag.

Deze maand staat ‘waterdiertjes’ centraal. Deze workshop wordt ook wel slootjesvissen genoemd of slootjessafari. Het betekend allemaal hetzelfde: vissen naar waterdiertjes in de sloot (en soms zelfs in de gracht). De kinderen krijgen eerst wat uitleg over een sloot. Wanneer is een sloot nou eigenlijk een sloot bijvoorbeeld? En waarom hebben we zoveel sloten? En natuurlijk, welke diertjes kunnen we allemaal verwachten in ons netje als we gaan vissen? Erna krijgen de kinderen nog kort uitleg over het vissen zelf en dan kunnen ze aan de slag, vissen maar! Elke keer als het netje in het water is geweest, kijken we goed of er een diertje in zit. We leggen net netje in een bakje water zodat de diertjes het water in kunnen. Dan kunnen we rustig kijken. Met behulp van de zoekkaarten kunnen de kinderen zelf uitzoeken welk diertje ze hebben gevangen. En erna natuurlijk door voor ronde 2 (en 3 en 4 etc)! Als we klaar zijn, bespreken we nog met elkaar of de sloot waarin we net hebben gevist een gezonde sloot is.

Natuurnieuwtje van de maand

Het is voorjaar en dat is in de polders ook goed te merken. Naast natuurlijk de vele planten en bomen die gaan bloeien, komen ook verschillende trekvogels weer terug. Denk bijvoorbeeld aan kieviten en grutto’s. Maar ook de Bruine Kiekendief (bovenste afbeelding) is er weer. Regelmatig jaagt hij over de akkers op zoek naar muisjes, kikkers en eieren en jonkies van de kievit. De Bruine Kiekendief komt dus in het voorjaar naar Nederland en broed hier ook. In het najaar trekken  de meesten weg.

 

Afgelopen winter hebben we juist de Blauwe Kiekendief (onderste afbeelding) wel

gezien, die hier overwintert. De meeste blauwe kiekendieven trekken nu verder naar het Noorden om daar te broeden.

Nieuwsbrief maart 2025

Hallo allemaal! Dit is alweer de tweede nieuwsbrief van FEN. In deze nieuwsbrief lees je een verslag van de seizoensopening, deel ik de eerstvolgende excursies en wordt er weer één excursie uitgelicht. Ik wil jullie uitnodigen om ook zelf eens een verhaaltje in te sturen. Een weetje dat je met ons wilt delen bijvoorbeeld, of je ervaring met één van de activiteiten waar je bij FEN aan hebt deelgenomen. Ik ben benieuwd.

Ik wens jullie veel leesplezier.

Seizoensopening

Op zondag 16 maart hebben we met veel kinderen en hun (groot)ouders, ooms en tantes het seizoen van FEN mogen openen. Vooraf was het spannend wat voor weer het zou worden; zon of geen zon, hoe hard is de wind en hoe koud voelt het aan? Uiteindelijk was het heerlijk weer en hebben er ongeveer 25 kinderen allerlei activiteiten gedaan. Zo kon er worden gevist met garnalennetjes.

Ook zijn er hele mooie zandkastelen gebouwd. We zijn op zoek gegaan naar bodemdiertjes en hebben door te stampen de regen nagebootst om zo wormen te kunnen vangen. Deze konden we in de loeppotjes goed bekijken. Er zijn ook heerlijke heksensoepjes gemaakt, de ouders mochten deze uiteraard allemaal even proeven, mmmm….

Veel kinderen hebben ook hun eigen bloempotje versierd en in het potje bloemenzaadjes gepoot. Zo helpen we de bijen met wat lekkers voor onderweg. Tot slot zijn er nog prachtige tekeningen gemaakt en kleurplaten ingekleurd. Het was een heerlijke middag, dank aan iedereen die aanwezig was!

Buitenlesdagen

In de week van 7 april zijn de nationale buitenlesdagen. IVN is de organisator van de buitenlesdag op 8 april. Doel is om kinderen meer bewust te maken van de natuur om hen heen en hier zuinig op te zijn. In het kader van deze buitenlesdag biedt FEN lessen aan die buiten worden gegeven, dit kan dus ook op een andere dag dan 8 april.

Thema van dit jaar is: het geheim van de Natuurbende. Per bouw (1&2, 3, 4 &5 en 6,7 &8) doen we verschillende activiteiten en maken we onze eigen Natuurbende. Per klas duurt de activiteit 1 uur tot 5 kwartier. Voor meer informatie over dit aanbod en om aan te melden, klik op buitenles.

Activiteit van de maand: strandexcursie

Elke nieuwsbrief staat er een excursie/activiteit centraal. Dit kan gaan over een specifieke activiteit of excursie. Ik vertel dan iets over de inhoud ervan en wat ik er zelf leuk en/of leerzaam aan vind. Het kan ook gaan over een activiteit die is geweest, dan is het dus een verslagje van die dag.

Deze maand staat ‘de strandexcursie’ centraal. Deze activiteit start iets later in het seizoen, omdat het wel fijn is als het alvast ietsje warmer is. Je gaat namelijk ook met je voetjes in de zee! De gehele excursie duurt ongeveer twee uur. We starten met een korte uitleg over de Noordzee. Dit verhaal wordt afgestemd op de leeftijd. Wat is de Noordzee eigenlijk, hoe groot is die en wat leeft er allemaal in? Als er kleuters in de groep zitten, gaan we met elkaar de zeedieren even nadoen, hoe beweegt een kwal eigenlijk? Erna gaan we lekker aan de slag: we gaan jutten. Dus we zoeken van alles en nog wat op het strand en nemen dit mee naar ons plekje. We gaan natuurlijk ook vissen! Soms doen we dit met garnalennetjes, dan kan iedereen zelf aan de slag. Of we gaan met elkaar vissen, met een groot visnet. Dan is samenwerking ook erg belangrijk. We bekijken met elkaar wat we hebben gevangen en zetten de vangst erna natuurlijk terug in de zee.

Afhankelijk van de tijd en de energie bouwen we zandkastelen en doen we nog een spelletje (of meerdere spelletjes). Het is een fijne, leuke en actieve ochtend of middag op het strand.

Wil je dit ook? Dan kun je je aanmelden voor één van de excursies. Je kunt er ook voor kiezen een kinderfeestje op het strand te geven. We stemmen de activiteiten dan af op leeftijd en op jullie wensen.

Een uitje voor de hele familie kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld tijdens een familiedag. Neem dan even via app of mail contact met me op.

Kinderfeestjes

FEN organiseert ook kinderfeestjes. Zo kun je voor een volledig verzorgd feestje kiezen, FEN regelt alles en er is geen troep in huis.

Je kan er ook voor kiezen taart en cadeautjes lekker thuis te doen en naar FEN te komen voor de leuke activiteiten!

Je kunt denken aan de volgende feestjes:

  • Een feestje op het strand. We gaan schelpen zoeken, zandkastelen bouwen en vissen met een groot visnet!
  • Een heksen/tovernaarsfeestje. Altijd al eens willen weten hoe het voelt om Harry Potter of Hermelien te zijn? Dat kan nu. We maken toverdrankjes, maken onze eigen toverstafjes en nog veel meer!
  • Een schemerfeestje. De naam zegt het al, dit feestje begint pas aan het einde van de dag en eindigt als het buiten donker is, spannend!
  • Je eigen speer maken, speuren naar sporen, een hut bouwen en een vuurtje maken. Dit kunnen we allemaal doen tijdens een oerfeestje, overleef jij het?

Je mag ook zelf iets bedenken, dan maken we er in overleg een leuke dag van. Interesse? Klik op kinderfeestjes

Vogels

Ik sluit deze nieuwsbrief af met twee foto’s die ik heb genomen toen ik met MEC op pad was. Ik mocht namens MEC Oegstgeest twee keer een groep kinderen mee de polders in nemen om op zoek te gaan naar allerlei water- en weidevogels. Vooraf was ik benieuwd hoe groot de interesse van de kinderen (groep 3, 4 en 5) zou zijn. Deze bleek groot! Er was op de plas dan ook van alles te zien, van grutto’s tot wintertalingen, we hadden zelfs het geluk om 4 lepelaars te spotten. Ik dacht meteen: dit wil ik ook met FEN! En zo komt het dat de eerste vogelexcursie op de planning staat. Hopelijk tot dan!

Nieuwsbrief februari 2025

Hallo allemaal! Welkom bij de maandelijkse nieuwsbrief van FEN. In deze brief worden de laatste nieuwtjes gedeeld, net als eventueel nieuw ingeplande activiteiten en natuurlijk natuurweetjes. Ik wil jullie uitnodigen om ook zelf eens een verhaaltje in te sturen. Een weetje dat je met ons wilt delen bijvoorbeeld, of je ervaring met één van de activiteiten waar je bij FEN aan hebt deelgenomen. Ik ben benieuwd.

Ik wens jullie veel leesplezier.

Even voorstellen

Even voorstellen: mijn naam is Fenna, oprichter en eigenaar van FEN: Fun Education and Nature. Ik ben 35 jaar en ik woon in Hazerswoude-Dorp, samen met mijn man en dochter van 6 jaar. Die laatste zul je weleens tegenkomen tijdens een activiteit: ze is graag mijn hulpjuf.

Ik ben fan van buiten zijn, het liefst op het strand, in de duinen of in een bos.

Tegenwoordig kom ik ook vaak in de polder, dat gebeurt nu eenmaal als je daar gaat wonen. En ook daar word ik blij van! Het is dan ook een luxe als je regelmatig gewoon vanuit je huis o.a. de kiekendief kunt zien jagen over de akkervelden. As we speak, of eigenlijk terwijl ik dit schrijf, zie ik er één voorbij zweven.

Het was dan ook niet echt een verrassing dat ik na een paar jaar kantoorwerk te hebben gedaan, toch weer erg graag buiten wilde werken. Ik had dit ook al eerder gedaan: als gids hele schoolklassen mee naar buiten nemen en met elkaar ontdekken wat er in de natuur eigenlijk allemaal gebeurt. Ik ben daarom een klein jaartje geleden gestart met FEN. Ik heb het plezier in mijn werk teruggevonden en breng dit graag op jullie over. Ik hoop jullie een keer te zien tijdens één van de excursies, tot dan!

Planning 2025

Het is nog vroeg in het seizoen, maar ik kan toch al niet wachten om weer te beginnen. Daarom ben ik begonnen met het maken van een planning. Zo komt het dat de (voorlopige) planning voor 2025 bekend is, dat wil zeggen tot aan de zomervakantie. De data die nu zijn ingepland, zijn definitief. Wel kan het zijn dat er tussendoor nog een excursie of activiteit bij komt. Ik zal jullie daarover informeren via verschillende kanalen.

De planning voor de komende periode kun je vinden op de pagina 'Excursies'. 

Activiteit van de maand: Lente in het bos

Elke nieuwsbrief staat er een excursie/activiteit centraal. Dit kan gaan over een specifieke activiteit of excursie. Ik vertel dan iets over de inhoud ervan en wat ik er zelf leuk en/of leerzaam aan vind. Het kan ook gaan over een activiteit die is geweest, dan is het dus een verslagje van die dag.

Deze maand staat ‘Lente in het bos’ centraal. Dit is meteen ook de eerste excursie die op de planning staat voor dit seizoen, dus ik dacht: laten we bij het begin beginnen. De lente/het voorjaar is mijn lievelingsseizoen. Als de eerste warmere dagen eraan komen en de zon ons weer verwarmt, dan word ik weer blij. En ik ben niet de enige. Ook de natuur wordt er blij van en wordt in het voorjaar weer langzaam wakker. Hoewel, langzaam, het gaat eigenlijk best snel. De knoppen aan de bomen zitten er vaak nu al en zijn aan het wachten tot het warmer wordt, zodat ze kunnen gaan bloeien. De eerste krokussen en narcissen komen naar boven en staan prachtig te bloeien. Vaak zie je hele velden vol staan, een prachtig gezicht vind ik dat.

Tijdens ‘Lente in het bos’ ontdekken de kinderen zelf wat er allemaal gebeurt in de lente. We gaan op zoek naar de krokussen en de narcissen, we zoeken de knoppen in de bomen en leren meteen welke boom het is. Misschien staan sommige bomen zelfs wel in bloei! Ook leren we wat verschillende dieren doen in de lente: trekvogels komen terug, of vertrekken juist weer naar het Noorden, er worden nestjes gemaakt, holen gegraven en ga zo maar door. Tussendoor doen we natuurlijk ook allemaal spelletjes en er is ook tijd om even gezellig wat te eten en te drinken. De bedoeling is om met een elkaar een leuke en gezellige ochtend dan wel middag te beleven.

Natuurnieuwtje van de maand

Ik was vorige week hout aan het stapelen in het houthok, toen ik daar ineens dit beestje tegenkwam. Een rups, dat had ik wel bedacht. Maar welke dan? En waarom zat ie tussen ons hout verstopt. Na even ‘obsidentify’ te hebben geraadpleegd, bleek het een wilgenhoutrups te zijn. Even googelen leert dat deze rups wel 2 tot 4 keer kan overwinteren voordat hij zich gaat verpoppen. Dat was deze vriend dus ook aan het doen. Als hij zich verpopt komt hij eruit als een nachtvlinder. Erna is zijn leven snel voorbij, hij heeft namelijk geen roltong en kan zich dan dus niet meer voeden. Deze nachtvlinder moet snel eitjes leggen en overlijdt binnen een paar dagen.

Ik heb onze rups weer teruggelegd, dan kan hij lekker verder slapen.

Februari 2025 Pdf
PDF – 844,4 KB 29 downloads